25 września i 2 października 2024 r. młodzież z klasy 2TL miała możliwość zwiedzić jeden z najważniejszych zakładów produkcyjnych w naszym mieście. Dzięki uprzejmości zarządu spółki, mogliśmy, podobnie jak w minionych latach, przybliżyć uczniom specyfikę zakładu i profil produkcji.
PEPEES S.A. z siedzibą w Łomży to największy zakład przetwórstwa ziemniaka skrobiowego w Polsce i jedyny krajowy producent glukozy krystalicznej.
Zakład jest częścią grupy kapitałowej specjalizującej się w przetwórstwie ziemniaków w celu produkcji m.in. skrobi ziemniaczanej, glukozy krystalicznej i bezwodnej, maltodekstryny, syropów glukozowych, grysiku i płatków ziemniaczanych, czy białka ziemniaczanego do celów paszowych.
Obok przedsiębiorstwa z Łomży, w skład PEPEES S.A. wchodzą przetwórnie ziemniaka w Bronisławiu oraz Lublinie.
Dzięki wdrożonemu i certyfikowanemu od roku 2007 zintegrowanemu systemowi zarządzania, zgodnego z międzynarodowymi standardami: ISO 9001:2008; ISO 22000:2005; HACCP i BRC, zakład może pochwalić się wysoką jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produkowanych wyrobów. Ten element jest bardzo istotny dla odbiorców, których PEPEES S.A. ma 370 na terenie kraju i ponad 60 za granicą.
Młodzież miała okazję poznać cały proces przepływu materiałów, od momentu przyjęcia surowca na zakład, jego przetworzenie w wyrób gotowy oraz moment składowania w magazynie. Dla uczniów była to możliwość przybliżenia procesu produkcyjnego, poznania urządzeń uczestniczących w procesie produkcji, magazynowania i transporcie wewnętrznym.
Należy pokreślić, iż nasza wizyta spotkała się z dużym profesjonalizmem ze strony Dyrektora Pionu Produkcji zakładu, który nie tylko zainteresował uczniów procesem technologicznym przedsiębiorstwa, ale również z cierpliwością odpowiadał na pytania.
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Szymańska i Magdalena Salamońska